dimecres, 30 d’octubre del 2013

Què és una necessitat educativa? Quines són les necessitats de la Sra. Maria? Quins instruments podem emprar per detectar-les?

Parlar de necessitats és parlar de persones, per tant el ventall de necessitats pot ser immens.
No obstant, s'emmarquen dins de; normatives, demandades, sentides, relatives i prospectives.

Fer una detecció de necessitats no crec que sigui una feina pas fàcil. Doncs bé,hem de partir que no tothom percebem la realitat de la mateixa manera, per tant el caire de la necessitat por ser molt diferent per uns o per altres, també hem de tenir en compte que depenent del tipus d'educador que tu siguis, probablement podràs veure unes necessitats o unes altres.

Es van nombrar dos principis fonamentals a classe per educar que són humilitat i paciència, per detectar necessitats ( i per moltes altres coses ) s'ha de ser més  humil i pacient, per què si no la persona es sentirà com es normal, que estàs més per cobrir el torn que et toca que no pas per les seves necessitats.

No hem de generalitza pensant que en un col·lectiu en concret el perfil de necessitats és el mateix per què no és així, per mi no es més que un etiquetatge fàcil produït per la necessitat de control cap als ciutadans i per autoconvèncer a les persones que són " d'aquesta manera " i no pas " d'una altre " per el seu context econòmic, social, familiar...

El cas de la senyora Maria és un clar exemple de la institucionalització de les institucions que arrossega a tot el personal de la mateixa institució i que arriba a traspassar el mur de la institució arribant als familiars, institucionalitzant també a aquests.

Els models que es poden utilitzar per detectar les necessitats formatives són normatiu i/o prescriptiu i el col·laboratiu i prticipatiu.

dimecres, 23 d’octubre del 2013

Com podem treballar la solitud de les persones? Reflexiona a partir de l’art i la xerrada del Jose Coomonte

El Jose Coomonte ens va parlar de tres termes bàsics pel que fa a la salut mental en adolescents, però jo crec que hem de partir que aquests termes són essencials en la nostra vida diària. Veure, Comprendre i Concloure

Veure, com a primer instància per fer-nos una idea general, comprendre com a moment de transitivitat entre el veure i concloure, i concloure com a moment de vincle social amb els altres.

Com a educadors/es socials, considero que hem de reflexionar sobre el Veure, Comprendre i Concloure del qual ens parla Lacan, però abans de la nostra pràctica educativa. És a dir, veure en quin llenguatge i de quin caire ens desenvolupen millor amb les nostres relacions socials, comprendre com a reflexió entre el que puc donar i com ho puc donar per fer-ho arribar, i concloure com a moment d'expansió dels nostre llenguatge amb pretensions educatives cap als altres.

Pel que fa al terme soledat, considero que no estem gens acostumats a trobar-nos amb nosaltres mateixos i per això ens genera patiment el fet de veuren's fisícament sense cap tipus d'acompanyament. Però és que mai ens plantegem la soledat com a una elecció personal, com a connexió entre el jo i el cosmos... Potser que també ens hauríem de començar a plantejar el per què.

La solitud de les persones crec que és un concepte poc tangible com per poder treballar-lo, és a dir, no crec que hi hagi una solució única i universal, si no diferents processos de vida els quals hem d'acompanyar escoltant els batecs de les emocions que es van generant.
També podem apreciar, que la solitud per altres comunitats no es cap cosa depriment com el que entenem nosaltres per solitud, si no com per exemple els monjos, com una forma d'iluminació espiritual.

Independentment de les nostres creences, hem de començar a veure la solitud, com un procés mal·leable, del qual podem aprendre grans coses per poder-les aplicar a la nostra vida diària.

dimecres, 16 d’octubre del 2013

El teatre de l’oprimit d’Augusto Boal en que ens afavoreix la nostra tasca educativa?

Crec que el teatre de l'oprimit és el teatre per antonomàsia adreçat a les persones amb les quals treballem els educadors/es socials que són els oprimits i oprimides.
Aquest teatre ens ajuda a obrir pas en la creació de possibles noves realitats, i sobretot de nous somnis, mitjançant petites ruptures d'opressió amb el sistema que cada persona crea en el transcurs de les seves vivències amb el teatre social.

Aquest tipus de teatre arriba alliberar a la persona de les seves pors, emocions, inquietuds, vergonyes, per obrir-se al món, donant i possant tots els sentits. Dona forma i retorna a l'èsser humà en el seu estat més pur i natural.

Com podem observar la realitat? de les 12 preguntes que hem fet, com podem percebre la realitat? i que ens diu la física quàntica al respecte?

Crec que la paraula observar no s'ha de confondre amb la paraula veure, per què són dos paraules totalment diferents però que constantment les utilitzem per intentar definir una mateixa cosa. Tothom pot veure el que està passant però no tothom sap observar el que està passant. Perquè faig aquesta diferència en els termes ? Doncs per què observar és aquell moment reflexiu on tu estàs deixant com tot el que està passant envaeixi els teus sentits i entri en el teu món interior, si això deixes que passi, aquesta observació serà de molta més qualitat que no pas si observem o bé amb la raó o bé amb els sentiments.
En canvi veure, és per fer-te una idea superficial del que està passant. Quan observem, cobrint una necessitat de pair la nostra motivació i interès per allò que està passant.

Aprendre a observar desenvolupa un creixement personal tant de manera conscient com inconscient, el darrer pas per desenvolupar el nostre creixement personal és ser totalment conscient de la nostra observació i sentir com aquesta observació genera moviments en el nostres processos mentals.

Considero que per poder cultivar la nostra observació hem de prendre una posició d'admiració i fascinació amb el nostre entorn, veure els fets, accions, pensaments, persones, animals... del món que ens envolta com una oportunitat d'observació. Fem meravellós, allò que observem detenidament, una idea, un dibuix, un objecte, i encara ho fem més fascinant quan en aquell moment sabem la seva història.

Personalment m'agrada molt observar, per què em relaxa però alhora em concentra en allò que estic observant, per tant considero que és molt important com a educadora social poder concentrar-te únicament amb tots els sentits en allò que estàs observant.

Pel que fa a com percebem la realitat, crec que cadascú percep la seva realitat, sempre d'una manera constant e igual, arribant a un pla totalment automatitzat, en canvi, considero que de tant en tant hem de revisar les nostres maneres de fer, i plantejar-nos noves maneres de fer i actuar davant d'una mateixa rutina, acció, per tal de començar a experimentar noves formes de veure la realitat. Aquests plantejaments puntuals ens ajudaran a poder re-observar més detenidament com realitzem la nostra vida fins el moment. Aquest fet ens crearà noves curiositats envers nosaltres mateixos i noves formes de crear la nostra realitat.
Es crearàn noves situacions d'observació, les quals les hem de deixar ingressar en nosaltres mitjançant les emocions, i sense perdre la vista la intuïció, ja que aquest sentit ens parlarà molt de les emocions que ens genera el que estem veient.

Per observar, hem de mirar el que volguem observar, des de tots els seus costats i punts de vista, per tal d'arribar a sentir que ens vol dir allò que estem observant, creant una realitat multisensorial. Encara que a vegades, hem d'arribar a observar-lo en diferents moments del dies, setmanes o mesos per veure si ho estàvem observant correctament, inclús més d'un cop en un mateix moment.

Fins i tot, observant, podem arribar a conèixer molt més a allò que tenim al davant que no pas mirant, ja que si observem amb tots els sentits, arribem a la veritat amb una veracitat molt més fiable que no pas mirant.

Per tant, la realitat que nosaltres observem, sempre és la mateixa, el que canvia és la nostra visió.
No obstant, parlem de realitat per poder apaciguar la nostra necessitat de buscaqueda de  la veritat, i per tant, de sentit.

Tot això té molt a veure amb la física quàntica, ja que aquesta és generadora de la nostra realitat, per tot el que he esmentat amb anterioritat.


" Querer es poder " : D

dimarts, 15 d’octubre del 2013

Com surts de la teva zona de confort a la zona d'aprenentatge ?

Crec que la resposta a la pregunta podria canviar inesgotablement depenen del moment en el que estàs.

Jo ara mateix surto de la meva zona de confort per aprendre quan m'exposso en el meu treball a fer espectacles. ¿Com surto ? Abans, doncs per què no em queda una altre que fer-lo, podria no fer-lo i anarme'n d'aquest treball és clar, però per això mateix com mica en mica ho veig més com un aprenentatge i no pas com una desaviniència , com cada més gràcies a aquests "obstacles " abans " possibilitats " ara cada vegada que ho faig dono un pas endavant, per què això sigui també zona de confort.

Estic realment orgullosa d'aquest fet, per què havia dit que no en 2 cops a la mateixa feina per la por a fer espectacles, fins que la tercera vegada em vaig plantar a la meva por i vaig començar a fer camí, fins arribar al punt que estic ara, el qual espero poder anar millorant fins poder DISFRUTAR del que abans era una por.

dijous, 10 d’octubre del 2013

Des de quin paradigma dissenyo la didàctica de l'educació social ?

Considero que el meu paradigma és i ha sigut el presagi producte, el motiu pel qual s'arrela a records d'infància on m'agradava mirar els llibres que tenia que llegir el meu germà, cinc cursos més grans que jo, escoltar programes i tertúlies a la televisió d'interès actual...sempre m'ha agradat el coneixement i el meu desenvolupament intel·lectual en base el mateix.

Penso que el coneixements és un dels valors més preuats que ens ha donat la nostra Terra, per això intento cultivar-me dia rere dia, no tant sols a nivell inte3llectual, si no a nivell personal. Crec que l'obtenció de coneixements sense reflexions constants dels mateixos careixen de pes per si mateixos.

Per aquest enamorament al coneixement, estic enamorada de les persones i el món que m'envolta, trobo que en ells puc trobar les respostes que em sorgeixen rere dia sobre la meva identitat personal, professional, etc. M'agrada conèixer el altre i que em coneguin, d'aquesta coneixença es generen nous coneixements enriquidors per a qualsevol persona, del i amb el coneixent anem creant la nostra identitat.

Totes aquestes idees i sentiments que sento tan profunds considero que em fan seguir aquest paradigma ja que soc molt entusiasta i mal·leable ja que tot el que faig m'agrada fent-lo sentint el que estic fent, per què ho estic fent, donant-li el valor que cada cosa es mereix, i pel que fa a mal·leable ho soc per què considero que de saber ser flexible en les situacions, et quedes en un estat de prova i de coneixement que pot ser no és el teu conegut, però que per aquest mateix motiu aprens unes altres.

M'encanta estar amb mi i amb els altres en constant aprenentatge, creixent tots junts, cadascun al seu ritme, i sense condicionar massa en el judici dels altres, considero que a cadascú li arriba el seu moment d'alliberació cap al camí de la felicitat.

Mai caminaria sola, per què soc qui soc gràcies a totes les persones que han compartit somriures, mirades, llàgrimes, emocions, sentiments i paraules.
M'agrada pensar que tota la gent a qui conec s'emporta una mica de mi i jo una mica d'ell/a, pensar que som una barreja de tots nosaltres, fosos en un mateix material que ens uneix, l'amor.

Mapa Conceptual Didàctica


dimecres, 2 d’octubre del 2013

¿ Quina és la teva imatge de didàctica de l'educació social ?




Perquè sapigeu qui sóc ...










El primer que m'ha vingut al cap al pensar en una imatge didàctica de l'educació social ha sigut una comunitat d'aprenentatge plena de nens,tots treballant amb respecte, uns ajudant als altres. M'imagino una classe on es desenvolupen les diferents inteligències múltiples, i on tant professors com alumnats es senten comodes i van contents a l'escola.
Imagino que relaciono didàctica amb nens per què els cops que he escoltat parlar sobre  didàctica era sobre jocs didàctics.